Teamcoaching Teamontwikkeling

Als een managementteam niet functioneert, is dat een zware last voor de directeur en vaak ook de andere teamleden. Als het team constateert dat het beter moet, dan is het moeilijk om samen te bepalen hoe het beter moet. Ieder heeft zo zijn/haar eigen idee├źn, dat is vaak ook de reden waarom het niet goed gaat. Onze ervaring is dat iedereen meestal wel wil, maar dat de geschiedenis, allerlei onhandigheid over en weer, het vertrouwen heeft aangetast. Als dat eenmaal is uitgesproken, dan wordt het vertrouwen het aangrijpingspunt. ‘We moeten eens goed met elkaar praten om het vertrouwen te herstellen’. In de praktijk betekent dat ‘ik wil nu wel eens gelegenheid om iedereen goed de waarheid te vertellen’. Ook is een standaard verzoek ‘feedback geven’. Als je goed doorvraagt blijkt niemand om feedback verlegen te zitten.

Vertrouwen, open en eerlijk, is geen aan/uit knop. Het gaat te paard, komt te voet, en is een proces. Cruciaal is hoe je tot dat proces komt en hoe je het proces inricht over een langere periode. Onze focus ligt dan niet primair op de psychologie van het team, op het fixen van het vertrouwen. Er zijn zoveel andere variabelen die van invloed zijn op het functioneren van het team. Daar liggen vaak de hefbomen, die indirect meer van invloed zijn op de onderlinge relaties en het vertrouwen. Wij richten het proces voor de ontwikkeling van een team anders in dan het team in eerste instantie zelf in gedachten heeft, en dan gaat het meestal toch nog sneller dan verwacht. Als een berg zien ze er tegenop, hebben al vaak wat geprobeerd zonder succes, en dan ineens komen ze na 2 of 3x echt samen werken in ons programma tot een resultaat dat men niet voor mogelijk hield.

Het Tijdschrift voor Coaching heeft een artikel van Aart gepubliceerd over Teamcoaching, waarin hij onderbouwt waarom het niet verstandig is om in teamcoaching te focussen op de psychologie.

Lees dit artikel over Teamcoaching Teamontwikkeling op deze website.