Leiderschapsontwikkeling met rolmodellen

Voor een grote conferentie in Engeland stonden we samen op het programma met Wyatt Woodsmall en Michael Hall.

Master Trainer Wyat Woodsmall is een lopende encyclopedie als het gaat om leren en het ontwikkelen van mensen. Hij staat bekend als een mopperende brombeer maar van dichtbij valt het erg mee 🙂 . Bekende boeken van hem zijn ‘The Future of Learning’ en ‘Time Line Therapy’. Hij woont in de buurt van Washington en reist over de hele wereld met programma’s over cultuurverandering, EQ en modelleren. Sinds ik hem voor het eerst ontmoette in 1996 ben ik een groot bewonderaar van hem. Veel van zijn kennis gebruik ik. Hij heeft mij bijv. geleerd om het complete niets te ervaren. Een ervaring die normaal gesproken meer dan 20 jaar meditatie vraagt. Door de juiste mindset en een verrassende procedure, kostte dit nog geen 10 minuten.

Michael Hall is de uitvinder van neurosemantics, populair gezegd een variant op NLP. Hij komt voort uit de Maslow traditie van de Human Potential Movement. Dat is de beweging waar het nu zo populaire coachen oorspronkelijk vandaan komt. Michael is een veelschrijver met wel 40 boeken op zijn naam. Niet allemaal even goed leesbaar, maar zeker interessant. Titels zijn ‘Mindlines’ ‘Figuring out People’, ‘The Matrix Model’,  ‘Secrets of Personal Mastery’. Met plezier kijk in naar zijn demonstraties, vooral wat hij precies doet en waar hij op let. Van Michael leerde ik o.a. een paar zeer effectieve aanpakken die ik nog steeds met veel succes als coach gebruik. Inmiddels zit ik zelf ook al 30 jaar in het vak, maar er valt altijd nog wat bij te leren. Een paar goede rolmodellen helpen daarbij.

Als ik ergens aan werk, heb ik graag de keuze uit meerdere opties. Eén optie is geen keuze, twee is een dilemma, met drie opties heb je pas echt iets te kiezen. Ik wil graag minimaal over drie opties beschikken. Mijn rolmodellen zijn inspiratiebronnen. Ze hebben allemaal een verschillend perspectief, verschillende aanpakken. Even stappen in de schoenen van de leermeester. Wat zou zijn analyse zijn? Hoe zou hij het aanpakken? Wat zou hij mij aanraden om nu te doen? Deze twee mentoren weten niet eens dat zij deze rol voor mij spelen. En er komen nog altijd nieuwe leermeesters bij. Zo creëer je een pool van resources waar je continu uit kunt putten.

Lees onze artikelen over leiderschapsontwikkeling.