Het Jopie Huisman Museum

Jopie Huisman (1922 – 2000) was een handelaar in lompen en metaal, die vanaf 1973 ging schilderen, als autodidact. Hij stal het hart van veel Nederlanders door tv programma’s over zijn leven, zijn realistische schilderijen en zijn onwaarschijnlijke verhalen. In 1985 zijn al zijn schilderijen ondergebracht in het Jopie Huisman Museum, dat sinds 1992 een prachtig onderkomen heeft in het centrum van Workum.

De directeur Zwier Kroese is een bekende van ons uit vorige opdrachten en heeft ons enthousiast gemaakt voor het Ondernemersatelier van het museum. Daarin zijn bijna 200 bedrijven uit het noorden verenigd. De Noordelijke waarden en de waarden van Jopie komen mooi bij elkaar en maken het Ondernemersatelier tot een bijzonder netwerk.

Jopie was een nuchter mens, en een echte liefhebber van de natuur. Als schilder legde hij het leven vast van alledag. Het leven van eenvoudige hardwerkende mensen. Hij hield van eerlijke mensen met een goed hart. Met zijn werk en zijn levensfilosofie heeft hij veel mensen geraakt. Een groep ambassadeurs heeft zich verzameld in de Fiskklub (Jopie hield van vissen) en niet de minste, zoals Freek de Jonge als voorzitter, Guus Hiddink, Frits Barend, Riens Gratama, Foppe de Haan en Syb van der Ploeg. Zij maken zich sterk voor het voortbestaan van het museum dat geheel zonder subsidie draait. Naast de Fysk club en het Ondernemersatelier is er ook nog een grote vriendenclub. Regelmatig worden culturele activiteiten georganiseerd in het museum, en dan is het beredruk in Workum.

Een museum draaien zonder subsidie, dat is nogal wat. Er is een grote groep vrijwilligers, maar daar red je het niet mee, er is ook geld nodig.  Met de kaartjesverkoop, de Fysk Club, de vrienden en de ondernemers lukt het amper. Allerlei nevenactiviteiten dragen bij. Voor dit soort museum wordt creatief nagedacht over geld, zoals dynamisch prijzen, bijv. dat je kaartje voor de nieuwe expositie goedkoper is voordat de recensies in de kranten verschijnen. Dat gebeurt ook bij de basketbalwedstrijden in de VS, ook niet gesubsidieerd. De kaartjes zijn al heel duur, maar wil je dichterbij het veld zitten, dan betaal je een vermogen. Hetzelfde geldt voor het parkeren van je auto. Hoe verder van de ingang, hoe lager de prijs.

Het Jopie Huisman Museum is een mooie ontmoetingsplaats voor een grote groep mensen, levendig, met ondernemersenergie en er hangt een goede sfeer. Het dorp is een plaatje. We komen er graag.